Tips om mobiel te blijven als je ouder wordt

Ouder worden heeft voor velen een andere betekenis, sommigen zijn er bang voor terwijl anderen er naar uitkijken. Hoe kijk jij aan tegen het ouder worden? Wij geven je tips over hoe je het best mobiel kunt blijven als je leeftijd stijgt. Dit is namelijk één van de grootste problemen waar ouderen mee te maken krijgen.

Naar de supermarkt met een rollator

Een rollator is voor ouderen niet altijd even leuk. Sommigen zien het als een signaal dat je ouder wordt en minder mobiel bent, terwijl anderen een rollator juist graag gebruiken. Rollators zijn over het algemeen geliefd onder ouderen om toch nog makkelijk naar de supermarkt te kunnen, maar het aanschaffen van een rollator kan voor heisa zorgen. Een rollator is namelijk ontzettend zichtbaar, net zoals rimpels bij het ouder worden horen. Doordat een rollator zo zichtbaar is, wordt het gebruik hiervan vaak uitgesteld. Uitstellen kan leiden tot problemen. Zonder rollator hebben ouderen namelijk een grotere kans om te vallen en dan ben je verder van huis!

Blijf in beweging

Deze tip is wellicht voordehandliggend, maar kan van groot belang zijn! Sommige ouderen stoppen met bewegen omdat dit pijnlijk kan zijn of door een blessure, maar het is juist ontzettend belangrijk om in beweging te blijven als je ouder wordt. Dit kun je doen door iedere dag een stukje te lopen, op de hometrainer te fietsen of oefeningen te doen voordat je gaat slapen. Er zijn allerlei mogelijkheden om in beweging te blijven!

In contact blijven met vrienden en familie

Ouder worden betekent vaak dat sociale situaties snel vermoeiend zijn. Je zult dus anders moeten denken als het gaat om sociale contacten. Veel ouderen hebben last van zicht- of gehoorverlies en simpelweg een belletje plegen kan al een uitdaging worden. De knoppen op de telefoons zijn vaak te klein en het geluid kan niet hard genoeg. Het is mogelijk voor ouderen om een senioren mobiel te kopen, waardoor zij makkelijker vrienden of familie kunnen opbellen. De knoppen van deze telefoon zijn groter en er kan gebruik gemaakt worden van een luidspreker. Ook zijn er senioren telefoons met een alarmknop. Mocht er iets gebeuren, dan zijn de hulpdiensten er dus sneller bij.

Aanpassingen in huis doen

Wordt het moeilijker om over de hoge drempel bij de voordeur te stappen? Of is douchen in bad geen optie meer? Dan wordt het hoog tijd om wat aanpassingen in huis te doen of eventueel te verhuizen als dit niet mogelijk is. Door de drempel bij de voordeur te verlagen wordt het opeens weer mogelijk om eenvoudig naar buiten te stappen, terwijl het plaatsen van een veilige douche voor minder ongelukken kan zorgen. Je kunt een nieuwe badkamer installeren zodat het slipgevaar wordt verminderd. Ook is het misschien zelfs mogelijk om het beheer van uw appartementencomplex in gesprek te gaan om een automatische deur te laten installeren. Mocht je dan aankomen met de rollator, dan hoef je deze niet handmatig open en dicht te doen. Blijf mobiel door goed na te denken over bovenstaande tips, en sommige natuurlijk uit te voeren! Zo blijf je langer mobiel en worden veel activiteiten opeens weer mogelijk.
Top