Sportfysiotherapie op locatie: de sportclub

Sportfysiotherapie is een belangrijk en eervol beroep. Sport is immmers een belangrijke vorm van vermaak en beweging in Nederland. Met meer dan 26.000 sportverenigingen, 22.000 sportzalen en 75 sportbonden zapt de gemiddelde Nederlander niet alleen op de bank naar Studio Sport; hij of zij komt zelf ook regelmatig in actie.

Waarom sportfysiotherapie op locatie?

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is een sportfysiotherapeut die regelmatig bij sportclubs langsgaat iets wat je steeds vaker ziet. Sportfysiotherapie is meer dan enkel het tapen en behandelen van een sportblessure. Door trainingsessies met de sporters bij te wonen, kan de therapeut belangrijke informatie en tips meegeven om blessures te voorkomen.

Daarnaast is er ook een steeds grotere rol weggelegd voor analyse van de sporters. Dankzij de nieuwste software en gadgets kan de fysiotherapeut bijhouden wie kampt met problemen en wanneer iemand is geblesseerd.

Ook is het makkelijker om een aantal keer per jaar alle spelers aan een fysieke test bloot te stellen. Door de resultaten van deze keuringen met elkaar te vergelijken, is er meer informatie beschikbaar over de fysieke gesteldheid van de sporters. Ook kan vastgesteld worden of er sprake is van een mogelijke blessure wanneer de resultaten zonder aantoonbare reden drastisch minderen.

De persoonlijke touch van moderne sportfysiotherapie

De meest populaire vormen van sport in Nederland zijn voetbal, hockey, tennis, honkbal, volleybal en basketbal. Iedere sport heeft zo haar eigen blessures. Het is belangrijk dat de sportfysiotherapeut niet alleen kennis heeft van het menselijk lichaam; maar ook van de ins- en outs van sportblessures.

De nieuwe kennis die de afgelopen decennia is opgedaan in de sportlabs maken een meer specialistische vorm van sportfysiotherapie mogelijk. De beschikbare apps die helpen met het monitoren van sporters geven moderne sportfysiotherapie een persoonlijke touch. Binnen een sport zien therapeuten verschillende beweegpatronen, afhankelijk van de positie, lichaam en ervaring van de speler.

Het volgen en analyseren van beweegpatronen is niet alleen cruciaal in het voorkomen van blessures. Het is de sleutel in het opvoeren van suggesties voor het verbeteren van de prestaties van de sporters.

Sportfysiotherapie en groeispurtmeting

Het is sterk aan te raden om al vanaf de jeugdteams een sportfysiotherapeut te raadplegen. Dit kan over het hele land, van fysiotherapie Doetinchem tot aan, fysiotherapie Helmond.

Niet alleen zijn jonge sporters gevoeliger voor blessures; ze zijn nog in volle groei. Dit houdt in dat de fysieke prestaties en risico’s niet hetzelfde blijven. Een groeispurtmeting daarom binnen de sportfysiotherapie inmiddels standaard. Aan de hand van de resultaten wordt een individueel trainingsprogramma samengesteld.

Top